FORRÁSTEREMTÉS

"Amellett, hogy a helyes dolgot teszed, a legfontosabb, hogy tudasd az emberekkel, hogy a helyes dolgot teszed."

John D. Rockefeller

Tapasztalataink szerint a kulturális szervezetek, legyen szó nonprofit vagy intézményi háttérről, gyakran küzdenek azzal a problémával, hogy a vágyott tevékenység megvalósításához szükséges erőforrást nem tudják előteremteni. A szűkös és nagyrészt kötött módon felhasználható források és nehezen tervezhető pályázatok mellett a legtöbb kulturális szervezetnek hatalmas szüksége van további, tervezhető és rugalmasan felhasználható finanszírozási lehetőségekre.

Abban hiszünk, hogy strukturált gondolkodással, a lehetőségek pontos feltérképezésével és a szervezet értékeinek számbavételével minden szervezet képes az erőforrások bővítésére - legyen szó emberi erőforrásról, vagy pénzforrásról.

“Ha meg tudod álmodni, meg is tudod csinálni."

Walt Disney

Az együttgondolkozás keretében számba vesszük azokat az értékeket, amelyekkel a szervezet rendelkezik, felépítjük az úgynevezett termékpiramist - akkor is, ha a közjavakhoz való hozzáférés biztosítása érdekében elsősorban ingyenesek a szolgáltatásai, ugyanis tapasztalat szerint kreatív hozzáállással ezekben az esetekben is azonosíthatóak újabb bevételteremtési lehetőségek. A termékpiramis elemeihez célcsoportokat rendelve pedig könnyen feltárhatóak a rövidebb vagy hosszú távon bevételt teremtő lehetőségek, legyen szó új szolgáltatások megjelenéséről, termékek megalkotásáról és árusításáról, vagy támogatói kör létrehozásáról.

Abban tudunk segíteni, hogy felmérjük, hogy az egyes finanszírozási módokban mekkora potenciál van az adott szervezet számára, és a kiválasztott irányok esetén milyen gyakorlati lépésekkel érdemes elindulni. Néhány lehetséges irányt most felsorolunk.

Gazdasági bevétel növelése: múzeum shop, termek bérbeadása, büfé/étterem üzemeltetése, fizetős szolgáltatások kialakítása mind-mind többletbevétel esélyét rejti, de átgondolatlanul indítva vagy üzemeltetve akár folyamatos veszteséget is okozhatnak. Egy egyszerű és világszerte népszerű keret (üzleti modell vászon) segítségével közösen átgondoljuk a megcélzott ügyfeleket, igényeiket, ezek hatását a nyújtott szolgáltatásra, és további más fontos elemeket.

Csaba közel 100 társadalmi vállalkozással dolgozott már együtt képzések és egyéni fejlesztés keretében az elmúlt években, hazánkban és a régióban, többek között az ERSTE SEEDS és a Badur Keltető programokban.

Önkéntesek bevonása: mindent nem old meg, de jelentős segítség lehet a kollégák leterheltségének csökkentésében, az alaptevékenységen túlmutató, vagy háttérbe került feladatok elvégzésében, illetve új tevékenységek elindításában. Az önkéntesek megjelenése ezeken túl a szervezet vitalizálásához is hozzájárul új ötletek, új tudások, új szemlélet megjelenésével. A tudatos önkéntes menedzsment által az önkéntesek megjelenésével felmerülő kérdések, kihívások hamar választ találnak, és elősegítik a szervezet működésének kibővült, organikus alakulását.

Izabella a kulturális önkéntes menedzsment elismert hazai szakértője. Ehhez kapcsolódó online formában megjelent publikációi itt érhetőek el.

Céges és magánszemély támogatók: az intézmény, a szervezet jellegétől és programjaitól függően érdemes felmérni a szponzorációban, mecenatúrában és kis összegű egyéni adományokban rejlő lehetőségeket. Ezt a területet klasszikusan fundraisingnek nevezik, és széles eszköztárral rendelkezik. Segítünk megtalálni a megfelelő eszközöket és elkészíteni a szükséges akciótervet.

Csaba forrásszerzési képzéseket is tart, és legutóbbi fundraising projektje keretében 6 országban járult hozzá ahhoz, hogy gyermekekkel foglalkozó nonprofit szervezetek további forrásokat találjanak.

Izabella több mint tíz éven keresztül vezette a Szépművészeti Múzeum Baráti Körét, a magánszemélyek támogatásai, a programbevételek és a speciális kulturális utazási kínálat kialakítása által bővítve az intézmény pénzügyi lehetőségeit.

A forrásteremtés türelmet, gondos tervezést, sok erőforrást igényel. Akár belső, akár külső szakértők igénybevételével történik a fejlesztés, a megtérülés általában 1-3 éven belül reális, azonnali eredmények nem elvárhatóak.

Ezt a tevékenységet úgy érdemes kezelni mint egy befektetést a jövő lehetőségeibe.

"A PIM munkatársainak szóló stratégiaépítési és forrásszerzési képzésen végre valóban megszólítva éreztem magam: Csaba nemcsak alaposan felkészülve, jól felépített és gyakorlatias tananyaggal érkezett, de kiemelten figyelt a hallgatóságra is. Fontos volt számára, hogy értsük a ránk váró folyamatokat, és választ kapjunk a kérdéseinkre. Későbbi munkámban különösen nagy segítség volt, hogy az általánosságokon túllépve az ismertetett megoldásokat és eszközöket a kulturális szektor, azon belül is a múzeumunk sajátosságaihoz igazította. "

Szőke Katalin, Kassák Múzeum, kommunikációs vezető

"Izabellát szívesen hívjuk tanácsadásainkra, workshopjainkra évek óta. Nemcsak maximálisan megbízható tréner partnerünk, hanem a legkülönfélébb területen tevékenykedő civil ügyfeleink érzékeny tanácsadója is."

Gerencsér Balázs, ügyvezető igazgató, NIOK Alapítvány

"Izabella felkészült és tapasztalt tanácsadóként azonnal hasznosítható tudással támogatta az önkéntesek toborzásának, kiválasztásának folyamatát a Szurikáta Alapítványnál. Profi segítségnyújtásának köszönhetően sikerült olyan önkénteseket megtalálnia a Szurikáta Alapítványnak, akikre már nagyon régóta nagy szüksége lett volna. A támogatandó szakember igényeit könnyen, gyorsan méri fel és személyre szabottan adja át tudását, valamint motiválja a változásra és a hatékony problémamegoldásra partnereit."

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet vezetője

„Csabáékat egy általunk támogatott társadalmi vállalkozás pénzügyi fenntarhatóságával kapcsolatos átvilágítására kértük fel. A projekt során nyújtott teljesítmény kivételes minőséget és tartalmat képvisel a tanácsadói palettán.”

Czafrangó János, Erste good.bee vezető

"Izabella az önkéntes programunk elindításában segített nekünk. A vele való találkozás nagyon inspiratív volt: rengeteg új szempontot és tudást kaptunk tőle ahhoz, hogy átgondoljuk a programmal kapcsolatos céljainkat, és hogy struktúrába rendezzük az ezzel kapcsolatos elképzeléseinket, ugyanakkor motivált és lelkesített is. Önkéntes programunk azóta elindult és sikeresen működik!"

Sólyom-Nagy Fanni, kommunikációs munkatárs, Káva Kulturális Műhely

"Csordás Izabellával 2018-ban dolgozott együtt a Mérték Médiaelemző Műhely csapata. Olyan egyetemista önkénteseket kerestünk egy projekthez, akiket érdekelt a média és a jog. Izabella segítségével meghatároztuk és lépésekre bontottuk a konkrét feladatokat, utána kitűztük a határidőket és ezek mentén haladtunk. Bár elméletileg tudtuk, mit szeretnénk elérni, hatalmas segítséget jelentettek a gyakorlati tanácsai. A feladatot úgy építettük fel, ahogy a szervezetünknek leginkább megfelelő volt, és ezt annak is köszönhettük, hogy Izabella segített "ránk szabni". Az együttműködés jó hangulatú és hatékony volt. A sikeres teljesítés óta más projekteknél is használjuk az általa bemutatott eszközöket. Különösen jó volt, hogy a projekt közben is érdeklődött, hogy állunk és végig nyomon követte az eseményeket. Szakmailag nagy tudású, pontos, precíz, megbízható embert ismertünk meg a közös munka során, kedves személyisége pedig még egyszerűbbé teszi az együttműködést. Ezúton is köszönjük a segítséget, szívesen ajánljuk őt!"

Polyák Gábor, jogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője

MúzeumOD - A KULTURÁLIS SZERVEZETEK LEHETŐSÉGEINEK KIBONTAKOZTATÁSÁÉRT

KAPCSOLAT - info@muzeumod.hu - 06 20 481 61 81